Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΟΛΟΙ Stop the selling out of Naxos Beaches - Όχι στο ξεπούλημα του Aγ. Προκοπίου, των λιμνών και παραλιών της Νάξου



https://secure.avaaz.org/el/petition/TAIPED_MINISTRY_OF_TOURISM_Stop_the_selling_out_of_Agios_Prokopios_beach_Plaka_Kalados_and_the_lakes/?ajMvlgb

Γιατί είναι σημαντικό;

Οι λίμνες του Αγίου Προκοπίου, η Αλυκή, ο παλαιός αιγιαλός της Πλάκας, το έλος του Καλαντού,η παραλία «Λιβάδι» της Ηρακλειάς στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έχουν ήδη παραχωρηθεί
στο ταμείο δήθεν αξιοποίησης της ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το ΤΑΙΠΕΔ στη πραγματικότητα είναι ένα μεσιτικό γραφείο της συγκυβέρνησης που έχει αποκλειστικό σκοπό να ξεπουλήσει σε μεγάλα ιδιωτικά ντόπια και ξένα συμφέροντα τη δημόσια περιουσία θυσιάζοντάς την στo βωμό της αποπληρωμής του χρέους προς τους ξένους δανειστές.

Το ξεπούλημα και η άνευ όρων παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα σημάνει
την ολοκληρωτική και ανεξέλεγκτη κατάληψη και καταστροφή του αιγιαλού, των παραλιών και των λιμνών. Καταργεί τo δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στη θάλασσα, επιτρέπει τη δημιουργία γιγαντιαίων ξενοδοχειακώ μονάδων και άλλων τεραστίου μεγέθους οικοδομικών και εμπορικών επιχειρήσεων οι οποίες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτ πλήγμα στην ντόπια τουριστική - ξενοδοχειακή δραστηριότητα και θα αλλοιώσουν σε ύψιστο βαθμό το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Εμείς, οι πολίτες που υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο, απαιτούμε οι περιοχές αυτές να παραμείνουν δημόσιες, να απενταχθούν απο το ΤΑΙΠΕΔ, να προστατευθούν και να αναδειχθούν στη βάση του φυσικού τους κάλλους και της περιβαλλοντικής τους αξίας.

Υπερασπιζόμαστε την εργασία μας, το βιος μας και την επιβίωσή μας στο νησί. Αυτή η γη, στεριά και θάλασσα, ανήκει σε όλους μας και στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τη στερήσει.

One hundred and ten of Greece’s best beaches are on sale by Greece’s privatization agency, the Hellenic Republic Asset Development Fund (TAIPED) in the name of supposed “development” and “utilization of public assets”. In fact a sale off of Greece best beaches for cash so that the debt-ridden country can pay back its lenders.
The beaches plots are to be on sale with “50 years of utilization by the new owners.” Its stated aim is to ‘release the potential for economic development that coastal areas offer’.
The bill would also end the long tradition of keeping the coastline a commons open to all. In a country where no-one lives more than 60 miles away from the sea, this is a devastating blow.
In the list of TAIPED are featured among others Agios Prokopios Beach including the three lakes, a part of Plaka Beach, Kalados beach and the lake near the airport.
Breathtaking Agios Prokopios beach and the lakes are furthermore under the protection of European Program “Natura 2000″. The most impressine category of animal of Naxos, however, is undoubtedly the birds who visit our lakes every year. From the majestic griffon vulture (gyps fulvus), an age-long symbol of bird-fauna of Naxos, to the humble crested lark (galerida cristata), the environment of Naxos attracted and still attracts hundreds of bird species, many of which are rare or threatened with extinction.
The idea that Agios Prokopios, Plaka, and Kalados with its blue-green waters and light colored sand will be sold to investors fills us with horror. The idea that the lakes of Naxos that attract hundreds of bird species will become sports facilities fill us with anger.
The destruction of the coastline has already started. This might be the last summer that the unique beaches of Agios Prokopios, Plaka, Kalados Beach can be freely enjoyed by all, this might be the last year that birds found shelter on the lakes of Naxos -unless we stop this bill.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ 2014


Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

20.7.14 ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

                       
    

                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/07/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30 Π.Μ ΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ <<ΜΟΛΟΣ>> ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΥΤΗΣΗ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΝΑΞΟΣ

Γράφει ο Χρήστος Λούλης
Στη Νάξο πρωτοπήγα πριν πολλά χρόνια για να κάνω κάμπινγκ σε μια ερημική παραλία, στην Αγ. Άννα, που σήμερα είναι γεμάτη ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά εξακολουθεί να είναι όμορφη. Αυτές οι παραλίες είναι που με έκαναν να ξαναγυρίσω στο νησί και η ομορφιά του, που είναι αρχοντική μαζί και πρωτόγονη.

Είναι ένα νησί με ιστορία μεγάλη και ενδιαφέρουσα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το πόσο έχει εμπνεύσει και τροφοδοτήσει με τους μύθους και την ιστορία του την ποίηση, τη δραματουργία, την πεζογραφία, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, παντού στην Ευρώπη.

Με γοητεύει η Χώρα της, οι γωνιές που βρίσκεις σε κάθε βήμα σου, όπως και τα ορεινά χωριά της που είναι μοναδικά, πιστεύω, και δεν τα συναντάς σε κανένα άλλο νησί. Αγαπημένο μου χωριό είναι το Χαλκί, που το βρίσκω ιδιαίτερο, με τους δρόμους, τις πλατείες, τους κήπους του – είναι ένα μέρος παραδοσιακό, με όλη την καλή έννοια του όρου.

Το άλλο που μου αρέσει στη Νάξο είναι ότι αυτό το νησί κάνει για όλα τα γούστα, μπορείς να περάσεις ακριβά και φτηνά, να δοκιμάσεις όλες τις τοπικές γεύσεις που είναι ξεχωριστές. Από τα προϊόντα της Νάξου διαλέγω τη γραβιέρα της και τις πατάτες, για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχουν τα νοστιμότατα κατσίκια, ενώ από εστιατόρια προτιμώ την Αξώτισσα στο Πυργάκι και το καταπληκτικό ιταλικό της Σουζάνας στη Χώρα. Στη Νάξο μπορεί να κάνει κανείς ζωή «κοσμική», αλλά και να περάσει τις διακοπές του σαν ερημίτης. Μπορεί να επιλέξει να κάνει σπορ ή να μην κουνηθεί από την πολυθρόνα του. Η φύση έχει τόσο μεγάλη ποικιλία, που νομίζω πως είναι ένα μοναδικό νησί για όσους έχουν διάθεση να το εξερευνήσουν, κυρίως σαν πεζοπόροι, με τα μνημεία της, τα εύφορα οροπέδιά της, τα ορεινά της δώματα, τις κοιλάδες, τα ποτάμια με τους μικρούς καταρράκτες, τους ελαιώνες και τους αμπελώνες. 

Ακόμα και η επαφή με τους κατοίκους σε κάθε μέρος του νησιού είναι διαφορετική και σε καμία περίπτωση οι ιστορίες τους δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους!

* Ο Χρήστος Λούλης είναι ηθοποιός

ΝΑΞΟΣ: Με τη μαγεία του Διονύσου και την απλοχεριά της Δήμητρας

νάξος
H άναρχα “υπερφορτωμένη” θέα της χώρας του νησιού, από το πλοίο, δύσκολα πείθει τον ταξιδιώτη ότι σε αυτό το νησί μπορεί να βρει όλα όσα ψάχνει. Ίσως αυτή να είναι η σύγχρονη πανοπλία του, που κρατά μακριά τους περίεργους, όπως κάποτε έκανε με τους πειρατές το μεγαλοπρεπές του κάστρο.

Έτσι λοιπόν αρκετοί φτάνουν στο νησί με στόχο να πάνε σε κάποιο κοντινό προορισμό καθότι αποτελεί  ακτοπλοϊκό πέρασμα προς τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά) και όχι μόνο.

Το νησί είναι το μεγαλύτερο και μάλλον το πιο... ολοκληρωμένο των Κυκλάδων. Η ενδοχώρα ήταν και παραμένει απλόχερη τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε ιστορία. Γραφικά ορεινά χωριά, ονειρικές παραλίες, ιδιαίτερα τυριά, και τοπικά προϊόντα, αλλά και δεκάδες αρχαίους μύθους να συνοδεύουν τη Νάξο ανά τους αιώνες. Ο Ιούλιος είναι η τέλεια εποχή για να την απολαύσετε σε όλη της την ομορφιά. Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε φτάσει στο “σωστό” μέρος σας καλωσορίζει η επιβλητική μαρμάρινη πύλη του ναού του Απόλλωνα, που οι ντόπιοι αποκαλούν Πορτάρα. Μην φύγετε από το νησί χωρίς ένα δειλινό από εκείνο τον βράχο.

Η Νάξος συνδυάζει τα πάντα και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε μόνοι σας το είδος των διακοπών που προτιμάτε. Για αυτό άλλωστε προσελκύει κάθε χρόνο, χιλιάδες νέους επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, ενώ διατηρεί και φανατικούς πιστούς που υποταγμένοι στην γοητεία της την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Στη Νάξο ακόμα και τον Αύγουστο μπορείτε να βρείτε μια μικρή, μακρινή και μοναχική παραλία για να κατασκηνώσετε για μερικές μέρες, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των τουριστών.  Επιπλέον φημίζεται για την ξεκούραστη οικογενειακή ζωή με το καλό φαγητό, τη διασκέδαση μέχρι το πρωί στο σοκάκια της χώρας, τους ψαγμένους περιπάτους και τα θαλάσσια σπορ.
ναξος
Νάξος

Το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων!

To ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου και ονομάζεται Ζας. Απόδειξη για την μεγάλη σημασία που είχε το βουνό στη μυθολογία και ιστορία της Νάξου, αποτελεί ένα αρχαίο ανάγλυφο σε βράχο που αναφέρει: «Βουνό του Δία, προστάτη των προβάτων».

Για αυτούς που αγαπάνε την ιστορία και την αρχαιολογία, η Νάξος είναι γεμάτη αξιοθέατα. Το Κάστρο στη Χώρα, ο αρχαίος κούρος στους Μέλανες, ο αρχαίος ναός στην παραλία της Πλάκας και ο ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί είναι τα πιο δημοφιλή, ενώ φυσικά ξεχωρίζει η Πορτάρα, που είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από το λιμάνι.
ναξος
Καταγάλανα, παραδεισένια νερά!

Ο Άγιος Προκόπιος θεωρείται (και φυσικά είναι) μία από τις πιο όμορφες Ελληνικές παραλίες. Πεντακάθαρα και βαθιά νερά, χοντρή άμμος που δύσκολα το κυκλαδίτικο αεράκι μπορεί να σηκώσει. Η παραλία είναι οργανωμένη και έχει ξαπλώστρες, αλλά για αυτούς που προτιμάνε να έχουν ησυχία και να απολαύσουν το κολύμπι σε πιο φυσικό περιβάλλον, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της παραλίας που παραμένει ανοργάνωτο και κατά καιρούς προσελκύει γυμνιστές. Ο Άγιος Προκόπιος απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Νάξου με το οποίο συνδέεται με τακτική δημόσια συγκοινωνία. Και αν νοιώσετε... κρύο σε ορισμένα σημεία της θάλασσας, είναι επειδή σε αυτήν καταλήγουν πολλές πηγές.

ναξος

Στα νότια βρίσκεται ο Καλαντός, μία τεράστια, υπέροχη παραλία στο νοτιότερο άκρο της Νάξου. Είναι αρκετά μακριά από το λιμάνι, αλλά αξίζει μία επίσκεψη, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή προς τα εκεί και με ένα πέρασμα από τα πανέμορφα ορεινά χωριά. Με διάφανα νερά και προστατευμένος από τους ανέμους, ο Καλαντός είναι το τέλειο απόμερο καταφύγιο. Υπάρχουν δύο ταβερνούλες στην περιοχή για τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ το καλύτερο θα ήταν να κατασκηνώσετε εκεί για ένα βράδυ, ακόμα και χωρίς σκηνή, εάν βέβαια αντέχετε λίγη... ταλαιπωρία. Ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το Φιλότι με τον Καλαντό (24 χλμ), είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ασφαλτοστρωμένος, με λίγα μόνο χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου.

Μία ακόμα πρόταση για μπάνιο, λίγο πιο μακριά από την τουριστική Αγία Άννα, είναι το κολπάκι που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο Μάραγκα και την Αγία Άννα. Με λίγο πιο βραχώδες τοπίο αρκετά αλμυρύκια και μερικούς γέρικους κέδρους, είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο για μπάνιο. Στο Αλυκό συνήθως καταφεύγουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, ενώ στη Μικρή Βίγλα ανθίζουν κάθε είδους θαλάσσια σπορ (κυρίως για τους εξπέρ του είδους).

Πλούσια σε προϊόντα

Η Νάξος είναι διάσημη για τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι. Μοναδικές νοστιμιές που φέρνουν στο πιάτο σας την κουλτούρα και την παράδοση του νησιού! Η κεντρική θέση που κατέχει το νησί στο Αίγαιο και ο φυσικός του πλούτος, κάνει τη Νάξο εξαιρετικά αυτάρκη και γενναιόδωρη σε λιχουδιές. Το κρασί της το παρομοίαζαν με το νέκταρ που έπιναν οι θεοί. Στο νησί επίσης θα απολαύσετε εξαιρετικό κρέας (και όχι τόσο ψάρι), αφού υπάρχει σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Πολύ γνωστό είναι και το κίτρο της Νάξου, που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά προϊόντα. Τα φύλλα της κιτριάς αξιοποιούνται για την παραγωγή του ποτού κίτρο Νάξου, ενώ από τον καρπό της παράγονται διάφορα γλυκά κουταλιού και ποτά.

Χωριά

Στα αξιώτικα χωριά, κρύβονται επίσης εκπληκτικές ομορφιές που θα ανακλύψετε στους παραδοσιακούς οικισμούς. Στο Φιλώτι, την Απείρανθο, τον Κινίδαρο, και την Κόρωνο θα κάνετε τις πιο ωραίες βόλτες, θα πιείτε παραδοσιακό καφεδάκι και θα απολαύσετε γλυκά του κουταλιού κάτω από τα δροσερά πλατάνια.

Τέλος, για τη διασκέδαση σας, η χώρα του βράδυ σφύζει από ζωή και προσφέρει δεκάδες επιλογές για φαγητό και ποτό. Και όταν περιδιαβαίνετε στο κάστρο, ψάξτε για το... Κάστρο, το ομώνυμο καφενεδάκι που έχει καλλιτεχνική αύρα και ταξιδιάρικες μουσικές επιλογές.
νάξος
Νάξος

Πώς πάμε;

Υπάρχει μια καθημερινή πτήση από την Αθήνα προς τη Νάξο (φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως θέσεις), καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά όλο το χρόνο και από Ραφήνα τους καλοκαιρινούς μήνες και περιόδους αιχμής.
ΠΗΓΗ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΝΑΞΟΣ η παντοτινή ερωμένη



Η Nάξος μού αποκαλύπτεται σαν γυναίκα όμορφη, ανεξάρτητη, υποψιασμένη, ατμοσφαιρική, χαρούμενη, ανέμελη σαν καλοκαιρινή αύρα, μονάκριβη. Μια γυναίκα που δεν σου υπόσχεται κάποια εφήμερη θερινή σχέση, αλλά έναν αδιάκοπο δεσμό, μια παντοτινή καλοκαιρινή αγάπη.

Μόλις μπεις στο λιμάνι της, σου ανοίγει την Πορτάρα, «πόρτα γιγάντια στο Αιγαίο», επάνω στο νησάκι Παλάτια, και σε καλωσορίζει με χαμόγελο στο σπιτικό της, στο αρχοντικό της, ρίχνοντας πίσω σου μια ματιά στον ήλιο που κατακόκκινος ακουμπά στον ώμο της Πάρου και στις καρδιές των ανθρώπων οι οποίοι με το ταίρι τους ή μοναχικοί παρακολουθούν εκστασιασμένοι την αρχέγονη τελετουργία μέσα από ένα αρχαϊκό πλαίσιο που στέκει εκεί όρθιο, απέναντι στα κύματα των αιώνων. Τι ευτυχία να σου μεταδίδουν τη θέρμη τους τα πυρωμένα από τον ήλιο που βασιλεύει ευγενή μάρμαρα. Τι ευτυχία, η μέρα που φεύγει να υπόσχεται ότι θα έρθει μια άλλη. Και η καινούργια μέρα είναι πάντα μια καλή μέρα...

Πύργοι, κούροι και χοροί

Οι πύλες της Νάξου είναι ορθάνοιχτες. Ακόμη και η Τρανή Πύλη του κάστρου είναι τώρα πλέον μόνιμα ανοιχτή. Παλιά, διασφάλιζε τα αρχοντικά της βενετσιάνικης αριστοκρατίας και τον πύργο του Μάρκου Σανούδου, την κεφαλή του δουκάτου του Αιγαίου. Τώρα, περνάς ελεύθερα και σεργιανάς με την ψυχή σου στα σοκάκια της μνήμης και της ομορφιάς. Πρώτα στο αρχοντικό των οικογενειών Della Rocca-Barozzi που χτίστηκε τον 13ο αιώνα, επάνω στο οποίο είναι η πύλη ενσωματωμένη, μπαίνεις αμέσως σαν σε μηχανή του χρόνου στη μεσαιωνική ατμόσφαιρα και, δωμάτιο με δωμάτιο, σάλα με σάλα, κελάρι με κελάρι, περιηγείσαι έναν τρόπο ζωής φορτισμένο με θρύλους και ρομαντικές ιστορίες. Φανταστείτε τους «Εμπόρους των εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη μεταφορά τους στη μικρή οθόνη: «Ητανε μια φορά, μάτια μου, κι έναν καιρό, μια όμορφη κυρά...». Και κυράδες υπάρχουν πολλές στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου που στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής όπου φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης. Στέκεσαι μπροστά τους και εντελώς αυθόρμητα αναλογίζεσαι ότι αυτά τα κυκλαδικά ειδώλια είναι από τα πιο όμορφα και πιο μοντέρνα τέχνεργα που σμίλεψε ποτέ ανθρώπινο χέρι επάνω στον πλανήτη Γη.

Οι άνθρωποι του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού χόρευαν ξέφρενα, έτσι όπως έκαναν πάντα οι Αξιώτες. Βλέπεις τους χαρούμενους χορευτές με σηκωμένα τα χέρια ψηλά, επικρουσμένους στην τεφρή πέτρα που βρέθηκε στην Κορφή τ' Αρωνιού και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα χορεύουν το ίδιο ξέφρενα, αλλά με ενωμένα σφιχτά τα χέρια, όταν τα βιολιά, τα λαγούτα, οι τσαμπούνες και τα τουμπάκια ακούγονται ως τις Μικρές Κυκλάδες που κρέμονται σαν τάματα στην εικόνα της μεγάλης Νάξου. Δεν μπορείς να μείνεις έξω από έναν τέτοιο χορό. Οχι μόνο γιατί δεν σε αφήνουν έξω οι Αξιώτες, αλλά και εθιμοτυπικά, αφού βρίσκεσαι στον γενέθλιο τόπο του Διονύσου, άρα και του γλεντιού.

Ο γιγάντιος, παραθαλάσσιος κούρος δίπλα στον Απόλλωνα ίσως είναι μια μορφή του Διονύσου. Μένει αιώνες τώρα, 26 και βάλε, μες στην ακινησία του, αλλά μοιάζει απλώς να ατενίζει μακαρίως τα σκάφη που πηγαινοέρχονται μπροστά από την προκυμαία του Απόλλωνα. Αυτό είναι ένα από τα τρία πρόσωπα του μυστηρίου της Νάξου. Το δεύτερο είναι ξαπλωμένο κάτω από το μεγάλο δέντρο στο Φλεριό και το τρίτο λίγο πιο πάνω, μέσα στο λιοπύρι, στην Ποταμιά. Ολόκληρη η ζωή του περιηγητή στη Νάξο είναι υποψιασμένη από το παρελθόν του νησιού. Βλέπεις τα λατομεία μαρμάρου στον Κυνίδαρο και αμέσως τα συνδέεις με αυτούς τους ξαπλωμένους στις ερημιές κούρους. Και βέβαια, με τον περικαλλή Ναό της Δήμητρας και του Απόλλωνα, στον Γύρουλα στο Σαγκρί. Εκλεπτυσμένος, ολομάρμαρος - ακόμη και η σκεπή του - εκτίναξε στο υπερβατικό τον ιωνικό ρυθμό και προανήγγειλε, μαζί με το Ιερό των Υρίων, πάλι στη Νάξο, το θαύμα του Παρθενώνα.  

Και βουνό και θάλασσα

Ο Ναός του Γύρουλα ζει στη σκιά της ψηλότερης κορυφής των Κυκλάδων νήσων, τον Ζα - μια τιμή στον Ξένιο Δία - που λες ότι εκεί κορυφώνεται και ξεχειλίζει η ενδημική, πλούσια και πολύχρωμη ζωή στη Νάξο, και μετά κατρακυλά προς διάφορες κατευθύνσεις, προς τις εξωστρεφείς θαλασσινές αγκαλιές στη νοτιοδυτική περιφέρεια του νησιού ή στις εσωτερικές διαδρομές επάνω στο σώμα του. Οπως αυτή, ας πούμε, που περνά δίπλα από μοναχικούς πύργους και ανεβαίνει στο οροπέδιο της Τραγαίας, ένα απίθανο πάρκο βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής με την Παναγία τη Δροσιανή (τέλη 6ου - αρχές 7ου αιώνα), μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησιές, και την Πρωτόθρονη στο Χαλκί, πραγματική πινακοθήκη της εξέλιξης της εκκλησιαστικής εικαστικής έκφρασης. Το Χαλκί είναι κουκλίστικο, το Φιλώτι δυναμικό, τ' Απεράθου σταρ. Πίσω από όλα αυτά ζει έντονα ο πολιτισμός της καθημερινής ζωής, στους μητάτους γύρω από το Φιλώτι, όπου πήζουν με τον παραδοσιακό τρόπο τα φημισμένα ναξιώτικα τυριά όπως το αρσενικό, που παλαιωμένο είναι ανώτερο από την παρμεζάνα, και στις κουζίνες των σπιτιών, όπου ευημερεί ένας γευστικός θησαυρός με υλικά που καλλιεργεί το σώμα της Νάξου, από τις πιο νόστιμες πατάτες, ως το μυρωδάτο λικέρ, αρωματισμένο με φύλλα κιτριάς.

Στο θερινό μέτωπο συμβαίνουν διαδοχικές εκρήξεις καλοκαιριού. Ξεκινούν από τις παραλίες της Χώρας, τον Αγιο Γεώργιο και τη Λαγκούνα, όπου οι καβαλάρηδες των κυμάτων χορεύουν στις κορφές τους με φόντο την Πορτάρα και το Κάστρο.

Μετά, λέγε με Αγιο Προκόπιο με τα τυρκουάζ νερά, Αγία Αννα με την ανήσυχη θερινή ζωή, Μάραγκα, ζωηρή Πλάκα. Απομακρύνεσαι λίγο από αυτή την απίθανη πασαρέλα του καλοκαιριού και επανέρχεσαι στις διαδοχικές μικρές αγκαλιές του Ορκού ως την ολόφωτη έκρηξη της Μικρής Βίγλας με τους «αετούς» (kitesurf ) και τις ιστιοσανίδες να ανεμοπορούν θεαματικά στις κορυφές των κυμάτων. Η μαγεία του καλοκαιριού αυτοπροσώπως. Και μετά, το θέρος ακούει στα ονόματα Παρθένος, Καστράκι και μετά Αλυκό, με τους αμμόλοφους και τους κέδρους ως εκεί που φτάνει η άσφαλτος, και ο καλός χωματόδρομος συνεχίζει για Πυργάκι, ως Αγιασό (22 χλμ. από τη Χώρα από τον μεσόγειο αυτοκινητόδρομο) και αυτοσυγκεντρώνεται για να επιστρέψει ξανά με ένταση στην κεντρική καλοκαιρινή, συναρπαστική ζωή της Νάξου.
ΠΗΓΗ