Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΕΡΣΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Από την Κυριακή του Τελώνη που ανοίγει το τριώδι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα οι χωριανοί το ρίχνουνε λίγο όξω . Τρώνε καλά φαγητά και γλεντούνε . Τις μέρες αυτές μασκαρεύονται σατανάδες , γαδάροι , ψαράδες , παπάδες , γαμπροί και νυφάδες , άλλοι μασκαρεύονται κορδελλάτοι οι άντρες και κορδελλάτισσες οι γυναίκες .Τη τσικνωπέμπτη τσικνώνουνε τα φαγητά τους . Τηγανίζουνε σηκώτια και κρέατα και κάνουνε και ωμελέτα με αυγά , γάλα , άνιθο και αλεύρι .
Την Κυριακή της Κρεατινής ντύνονται κορδελλάτοι μόνο οι άντρες . Φορούνε στη μέση γύρους κεντητούς και από πάνω ένα πουκάμισο άσπρο . όλο το πουκάμισο και ο γύρος είναι σκεπασμένα από χρωματιστές κορδέλλες και άλλα στολίδια .Την Κυριακή του Τυροφάγου ντίνονται κορδελλάτισσες τα κορίτσια , και αυτά φοράνε γύρους και μπόλικες κορδέλλες χρωματιστές και στα κεφάλια βάζουν ωραίες ψάθες στολισμένες με λουλουδάκια και χρυσές κλωστές .
Την βδομάδα του Τυροφάγου κάναμε μακαρόνια άσπρα με τυρί και τρώμε . Τα μακαρόνια τα φτιάχνουμε μόνοι μας με ζύμι . Φτιάχνουμε τη ζύμη μέσα στη σκάφη μετά την βάζουμε πάνω σε μια πιτέλλα , την κόβουμε με το μαχαίρι , λίγη λίγη και την κάνουμε σφόγια .Πλάθουμε , την ανοίγουμε στο τραπέζι και όταν στεγνώσει την κόβουμε ψιλή ψιλή σε μακαρόνα και τη ξεραίνουμε στον ήλιο . Την βδομάδα αυτή τρώμε τυρί και πίνουμε και γάλα . Την Κυριακή της Τυροφάγου δίνουμε άσπρα μακαρόνια και ριζόγαλο που φτιάχνουμε στις όρνιθες για να γεννούνε πολλά αυγά .
Την Καθαρά Δευτέρα σηκωνόμαστε πρωί πρωί και ξεθερμίζουμε .Καθαρίζουμε τα κιούπια μας , τα μεθήρια και όλο το σπίτι . Μετά παίρνουμε ένα ντουρά με ελιές , κρεμμύδια και ψωμί και τραβάμε για έξω από το χωριό . Πρώτα που ήτανε η αλυκή και είχε θαλασσινά τραβούσαμε κατά κει . Εκεί μαζευότανε όλο το χωριό . Παίζαμε ντουμπάκι και τζαμπούνα και χορεύγαμε . Λέαμε καλαμπούρια και ένα σωρό τραγούδια . Ψαρεύαμε θαλασσινά , αχιβάδες , καβούρια , αχινούς και στρωνόμαστε στο φαγοπότι . Μέχρι αργά το βράδυ ήμασταν εκεί και μετά όλοι μαζί πηγαίναμε με τραγούδια και χορούς στο χωριό .
Από τη Λαογραφική Συλλογή εκ του χωρίου Άγιος Αρσένιος επαρχίας Νάξου της Καραμπάτση Φιλίππας του Βασιλείου το 1968 όπως αυτή είναι δημοσιευμένη στη ψηφιακή βιβλιοθήκη Πέργαμος .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου