Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

ΜΠΆΤΟΥΔΟ ΝΑΞΙΩΤΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ



ΥΛΙΚΑ

1 κατσικάκι γάλακτος (το μπροστινό μέρος έως τα πίσω μπούτια)
1 κιλό σέφουκλα (σέσκουλα)
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
4 ποτήρια νερό
2 φλιτζάνια λάδι
1 κιλό πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Αφαιρούμε από το κατσίκι μόνο τα πίσω μπούτια και προσέχουμε να μη φύγει η μεμβράνη που κλείνει το μπροστινό μέρος. Το πλένουμε, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ένα φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και μόλις μαραθούν  ρίχνουμε 1 ½ ποτήρι νερό (εάν κάποιος θέλει μπορεί να ψιλοκόψει και τα εντόσθια και να τα τσιγαρήσει μαζί). Όταν βράσει προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε να πάρει δύο - τρεις βράσεις και να απορροφήσει το νερό.
Γεμίζουμε το κατσίκι με το μίγμα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, και ράβουμε τη μεμβράνη με βελόνα.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε γύρω από το κατσίκι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο νερό στο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για τρεις ώρες περίπου.
Ενδιάμεσα γυρίζουμε το «μπάτουδο» για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου