Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΝΑΞΟΣ : ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ



Η Νάξος ό,τι υπόσχεται το πραγματοποιεί. Κι όταν αυτά που υπόσχεται ξέρεις πως δεν έχουν τελειωμό, εύκολα καταλαβαίνεις πως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν θα σ' αφήσει στιγμή…
Είναι το νησί της οικογένειας αλλά και της παρέας, νησί όπου θα έρθουν για διακοπές οι μοναχικοί ταξιδιώτες αλλά και τα ζευγάρια. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει παραλίες για τύπους ερημικούς αλλά και τους λάτρεις των θαλασσινών σπορ, έχει προτάσεις για ατελείωτες βόλτες σε λιθόστρωτα καλντερίμια και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα αλλά και επιλογές διασκέδασης και καλού φαγητού. Η Νάξος έχει στ' αλήθεια μια απάντηση σε όλες τις πιθανές και απίθανες αναζητήσεις σου, σε βαθμό που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως κάνεις τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα κι όμως εξακολουθείς πάντα να βρίσκεσαι στο ίδιο νησί.

Εχει λοιπόν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα των Κυκλάδων, τη θρυλική Πορτάρα, όπου όσα κι αν έχεις δει γι' αυτήν, συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν είναι ικανό να σε προετοιμάσει για το δέος που νιώθεις όταν τη βλέπεις επιτέλους από κοντά.
Εχει ακόμα το Κάστρο της, στη Χώρα, μια εντυπωσιακή βενετσιάνικη πινελιά σε ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο.
Εχει ασύλληπτης ομορφιάς παραλίες για όλα τα γούστα, πελώριες αμμουδιές, οργανωμένες και μη, με νερά που σε πείθουν πως μάλλον διακτινίστηκες στην Καραϊβική χωρίς να το καταλάβεις.
Στη Νάξο θα ανακαλύψεις και εκπλήξεις που μάλλον δεν περίμενες να συναντήσεις καταμεσής στο Αιγαίο. Θα βρεις έναν απίστευτο πλούτο βυζαντινών μνημείων και ναών, στην περιοχή της Τραγαίας, που δίκαια έχουν αποσπάσει τον χαρακτηρισμό «Μικρός Μυστράς» για την ανυπολόγιστη ιστορική και αισθητική τους αξία. Οσο προχωρείς στο εσωτερικό του νησιού και επισκέπτεσαι το ένα μετά το άλλο τα αξιώτικα χωριά, θα ανακαλύπτεις επίσης υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, χωριά που συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της παράδοσης: στο Φιλώτι, την Απείρανθο, τον Κινίδαρο, την Κόρωνο.
Θα δοκιμάσεις τα ονομαστά τυριά της Νάξου και την περιζήτητη ναξιώτικη πατάτα, θα γευτείς το μυρωδάτο κίτρο, θα δεις από κοντά αμέτρητους ενετικούς πύργους, θα ανακαλύψεις μέχρι και καταρράκτες πάνω στα βουνά, θα ατενίσεις την υψηλότερη κορφή των Κυκλάδων, τον Ζα, θα δεις ακόμη τον πρωτοποριακό για την εποχή του «εναέριο», έναν σιδηρόδρομο στον αέρα που μετέφερε μέχρι πριν από κάποια χρόνια την πολύτιμη σμυρίδα.
Δεν έχουν τελειωμό οι αφορμές που σου δίνει η Νάξος να παρατείνεις όσο μπορείς τη διαμονή σου στο νησί· γιατί για να το επισκεφτείς δεν το συζητάμε καν, είσαι ήδη με το ένα πόδι στο καράβι!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου