Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Με ληστρικούς φόρους στα αγροτεμάχια βάζουν "ταφόπλακα" στον πρωτογενή τομέα.

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ "ΟΜΗΡΟΥΣ" ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Ληστρικό φόρο για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και συγκεκριμένα για τα αγροτεμάχια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη» τρύπα στα έσοδα. Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που υποτίθεται πώς η κυβέρνηση ποντάρει στον τομέα αυτό, όπως και στον τουρισμό για την ανάκαμψη της χώρας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει το λαό "όμηρο" των πολυεθνικών για τη διατροφή του και βέβαια δίδει ακόμη μια λαβή στους δανειστές να εκβιάζουν την Ελλάδα, καθώς δεν θα έχει αυτάρκεια ούτε καν σε βασικά προιόντα, όπως είναι το συτάρι. Θα παρακαλάμε για μία σακκούλα πορτοκάλια. Το σχέδιο όπως έχουμε πεί είναι προσχεδιασμένο και τηρείται πιστά απο τους υπαλλήλους της τρόιας στην χώρα μας.

Εν’ όψει της άφιξης της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αύξηση των προς βεβαίωση εσόδων σε 4-4,5 δις ευρώ αντί για 2,9 δις ευρώ που αναμένει να εισπράξει. Το σχέδιο του κ. Στουρνάρα, για να ικανοποιήσει τους δανειστές, προβλέπει επίσης ελάχιστο φόρο από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα, αντί των 2 ευρώ που σχεδιάζονταν αρχικά, αλλά και λιγότερα κλιμάκια, 20 αντί 33 ώστε να εντάσσονται περισσότεροι στο αυξημένο κλιμάκιο φόρου.

Aυτό σημαίνει αύξηση φόρου για τα κτίσματα που μπορεί να φτάσει έως και 30%.

«Χρυσά» θα πληρώσουν ωστόσο οι ιδιοκτήτες τα αγροτεμαχία που διαθέτουν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβάλει φόρο από 70-80 ευρώ το στρέμμα σε περίπτωση που είναι δασικά ή αγροτικά και με αστρονομικά ποσά που μπορούν να φτάσουν έως και 20.000 ευρώ το στρέμμα αν έχει αξία οικοπέδου με κτίσμα.

Εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει καμία, αφού η τρόικα δέχεται να απαλλαγούν από το φόρο μόνου όσοι είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Δηλαδή όσοι δηλώνουν 7.000 ευρώ ετησίως και με την προυπόθεση ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή προς την εφορία. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξαιρέσει τις επιχειρήσεις, συνδέοντας τες με την πορεία του τζίρου τους.

Ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τους με ειδικούς συντελεστές, όπως του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας.

Ξεκινώντας από 0,1 ευρώ ανά τετραγωνικό κατ΄ ελάχιστον, με συντελεστή θέσης από 1 ως 5 ανάλογα με την περιοχή της χώρας όπου βρίσκεται (Αρχική Βασική Αξία γης), με συντελεστή 1 για εκτάσεις έως 130 στρέμματα (μειώνεται έως 0,4 για πολύ μεγαλύτερες), με συντελεστή 1-3 ανάλογα με το πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται στη θάλασσα και με συντελεστές μείωσης 0,7 για δασικές εκτάσεις ή 0,8 για αγροτικές χρήσεις (αυξάνονται όμως σε 1-2,5 για μεταλλεία, ελιές και καρποφόρα δέντρα).

Προκύπτει μια τεράστια επιβάρυνση αφού ο ελάχιστος φόρος θα ξεκινά από 70 ή 80 ευρώ το στρέμμα, αντί για μόλις 10 που αρχικά σχεδιαζόταν, και φτάνει στα 200 για ελιές και 250 για καρποφόρα.

Για εκτάσεις έως 130 στρέμματα σε ακριβές περιοχές ή κοντά στη θάλασσα, ο φόρος θα μπορεί να κυμαίνεται στα 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα για πολλές περιπτώσεις ή και 4000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις!

Το ποσό του φόρου θα μπορεί να 5πλασιάζεται όμως, αν έχει κτιστεί και κατοικία στο αγροτεμάχιο ενώ προβλέπεται και 20% επιβάρυνση - αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό. Σε γη με ακίνητο η επιβάρυνση θα ξεκινά από 350 ευρώ κατ΄’ελάχιστον ανά στρέμμα, εκτός αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και εφόσον έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ.

Για τα κτίσματα ο φόρος θα προκύπτει από τα τετραγωνικά της επιφάνειας του ακινήτου, από τον βασικό συντελεστή, τον συντελεστή παλαιότητας, τον συντελεστή ορόφου και τν του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει. Θα εξαρτάται και από την κατάσταση ή τη χρήση των χώρων του (αποθήκες, ημιτελή κτίσματα κλπ).

Παράλληλα οι συντελεστές μειώνονται σε 20 (αντί 33) που ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Ήταν που η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, δεν θα ελάμβανε άλλους φόρους σε βάρος του ελληνικού λαού και θα προστάτευε τα χαμηλά εισοδήματα. Φανταστείτε δηλαδή τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν είχαμε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα…

Όπως έχει πει και ο Πατηρ Κοσμάς θα βάλουν φόρους στα παράθυρα και στα κοτέτσια. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου